Een project met diepe wortels en vele takken

Historie

Van bosmuseum naar EcoVilla

Begin 2022 werd tussen de Gemeente Essen en Made With Love Projects vzw een overeenkomst gesloten dat het oude Bosmuseum in de Wildertse Duintjes een nieuwe bestemming mocht krijgen in de hoedanigheid van de 'EcoVilla Essen'. 

Het team onder leiding van Joachim en Atma richtte zich in eerste instantie op de opkuis van de gronden, de buitenkant en de binnenkant van het gebouw. Omdat het al ruim twee jaar leeg stond en er heel wat rommel was achtergelaten, moest er veel gepoetst, gesorteerd en afgevoerd worden.

Denk daarbij aan het proper maken van muren en terrassen die vol onkruid, klimop en mos zaten, het leegmaken van de kelder waar nog heel wat resten van voorgaande en afgelopen projecten zaten, het verwijderen van afval rond het pand en het vrij maken van de gronden rond de villa. 

Kunst-Werken

Na de eerste opkuis begon de geleidelijke renovatie van het pand met aandacht voor circulaire principes die we konden naleven dankzij hulp van enkele partners en de inzet en creatieve invulling van het team en vrijwilligers. 
Zo werden de meeste ruimtes geschilderd met gedoneerde verf, werd er ingezet op het gebruik van hout en leem en up-cycle technieken zoals mozaïek en recuperatie van andere restmaterialen. 

De komende jaren zijn er nog wat renovatiewerken te realiseren en we zijn daarvoor nog op zoek zijn naar instroom van middelen en vrijwiligers.
Toch hebben we al een hele to-do lijst kunnen afvinken;


opruimen en leegmaken van de villa

renoveren van de vloeren en de muren (plamuur, schilder, boen, ... - werken) 

repareren van elektriciteit en waterleidingen
inrichten van de publieke en privé vertrekken 

opstart van de installatie van een natuurrijke badkamer

installeren van kachels en kranen

installeren van vloeren, meubels en gordijnen

bouw van een schoorsteen-mantel-kunstwerk

bouw van een pizza oven

installatie van een mobiele buiten sauna

installatie van een buiten douche

aanleg van een kruidenspiraal

aanleg van buiten-altaars en vuurplek

aanleg van een mini moestuin 

aanplanting van struiken en bloemenperken

... 

Invulling van de ruimte

 

Na de basiswerken werd een eerste publieke opening georganiseerd op 21 December 2022.

In Januari 2023 ging het reguliere programma van start met wekelijkse yoga en kung fu, en maandelijkse Mantra Avond en kinderwerking (Bosatelier), en sporadische klankreizen en ceremonies.

 

Ook de therapie-ruimte werd geregeld in gebruik genomen door lokale psychologen en helers.

Heb je zelf een droom om een mooie ruimte te gebruiken voor een event, workshop, cursus, ... ?
Bekijk de mogelijkheden en de voorwaarden op deze pagina en contacteer ons op ecovilla.essen@gmail.com

Organisatie Structuur en Partners 

 

De EcoVilla brengt verschillende organisaties samen:

MadeWithLoveProjects vzw, WeGoCircular vzw en Sunwise vzw vormen de basis.

Andere partners zoals GEM!vzw, Natuuractiefbeleven, Hild Meylemans... organiseren ook activiteiten.

Daarnaast heeft het project de steun van enkele partijen mogen ontvangen en zijn we ingebed in een netwerk van partnerrelaties.

 

 


Made with Love Projects vzw

Als organisator van workshops inzake welzijn en levenskunst ontwikkelde Made with Love Projects vzw het eerste mobiele circulaire community center: TEALcenter: met een educatieve expo rond community innovatie en circulaire economie worden alle Green Deals in de kijker gezet.

gebouwd met steun van:

De inrichting en circulaire renovatie van EcoVilla Essen kwam mede tot stand dankzij de medewerking van o.m. volgende partners:

 

 

 

 

Forbo Flooring is een wereldwijde producent van kwalitatief hoogwaardige vloeren. We leveren totaaloplossingen voor elk project en bieden u het gemak van werken met één leverancier. Onze producten dragen bij aan de gezondheid en het welzijn van mensen.

"We richten ons op het verkrijgen van waarde uit afval. Bij Renewi richten we ons exclusief op het verkrijgen van waarde uit afval in plaats van het verbranden of storten van afval. Van de 14 miljoen ton afval die we jaarlijks verwerken, wordt 89% gerecycled of gebruikt voor energieherwinning. Daarop willen we verder bouwen. Wij geloven dat onze unieke aanpak van waste-to-product aansluit bij sociale en regelgevende ontwikkelingen. De aanpak biedt tevens de meest kapitaal-efficiënte oplossing voor een effectief recycling- en afvalbeheer."

Het is fijn leven, wonen, werken, en ontspannen in Esse

Vind je een milieuvriendelijke levensstijl ook belangrijk en wens je een scherpe prijs voor de ecoproducten die je koopt?
Je vindt een groot en aantrekkelijk assortiment bij https://www.biggreensmile.be

 

 

Historische leembouwmethoden met hulp van moderne technieken voor de moderne tijd toepasselijk maken, is het doel van de Duitse fabrikant van leemproducten CLAYTEC in Viersen. Deze firma, die in 1984 werd opgericht, werkt uitsluitend met procédés die hoegenaamd geen afbreuk doen aan de bouwfysikalische, historische en ecologisch voortreffelijke eigenschappen en enkel dienen tot verbetering van de technisch en economische berekenbaarheid.
Info: http://www.claytec.be/nl/

Calcatex Kalkverf

Kalk-caseïne muurverf voor binnen en buiten, beschikbaar in 45 kleuren

Calcatex kalkverven zijn ademend en vochtregulerend en electrostatisch neutraal.

 

 

 

GECO Concept is een pionier op het vlak van circulair bouwen en decoreren met recuperatiematerialen.
Als toeleverancier van o.m. Rock Werchter, Jazz Middelheim en Tomorrowland zorgt GECO onder meer voor artiestenloges en gezellige inrichting met hun unieke concept van modulaire en schaalbare recuperatie steigerhouten wanden.


Ook zin om een handje toe te steken?

Neem contact op met Garsett Larosse: mwl@telenet.be