Samen Werken aan de Toekomst

Vrijwilligerswerking

De EcoVilla is een gemeenschapsproject dat gebouwd is op het geloof dat we samen een aangename toekomst kunnen creëren van gezondheid en geluk. Dit is een groot werk dat grotendeels afhankelijk is van vrijwilligers.

De hoeders van het kernteam zijn zelf vrijwilligers en quasi alle uitgevoerde werken zijn gebeurd op vrijwillige basis met uitzondering van enkele betaalde vakmannen.

We willen een plaats zijn waar mensen kansen krijgen om hun kunst en talenten te tonen en te ontwikkelen en we geloven dat deze uitwisselingen de basis kunnen zijn van een sterke samenwerking die een droom tot werkelijkheid kan scheppen. 

Belangrijke domeinen waarin we afhankelijk zijn van vrijwilligers zijn:


- onderhoud van het gebouw en de gronden 

- communicatie en marketing 

- renovatie en vakmanschap 

- tuinwerk, permacultuur en herborisme

- kunst en creatieve invulling

- evenementen en educatie

Voor de vrijwilligers is er de nodige ondersteuning door iemand van het kernteam. Er is steeds een warm onthaal, gratis maaltijden, korting bij activiteiten of speciale eventjes zoals een occasionele sauna avond.

Ook verplaatsing- of andere onkosten zijn bespreekbaar. 


Heb je interesse of vaardigheden in de genoemde domeinen en wil je graag een handje toesteken?


Contacteer dan Wouke of stuur een e-mail naar ecovilla.essen@gmail.com 

Circulaire Renovatie

Het Eco-Logische karakter van onze werking komt niet alleen naar voor in de levensstijl van de kernteam-leden en werking van de EcoVilla maar ook in de benadering van de renovatie. De technieken en materialen die gebruikt worden steunen zo veel mogelijk op circulaire principes en duurzame ontwikkeling. Hiervoor hebben we de nodige partners aangesproken en zetten we dagelijks in op het cultiveren van up-cycle mentaliteit en het gebruik van lokale en gerecycleerde materialen. Er worden zo weinig mogelijk nieuwe grondstoffen gebruikt en zo veel mogelijk gewerkt met de oorspronkelijke structuur van het gebouw en de gronden. 

Enkele leuke voorbeeldprojecten: 

Circulaire Brievenbus

De brievenbus werd gemaakt van een oud houten bureelkastje uit het voormalige bosmuseum. De brievenbusklep werd gered van de vorige kapotte brievenbus en de brievenbus werd handgeschilderd door vrijwilligers met gekregen restverven. 

Natuurrijke Badkamer

De badkamer op de eerste verdieping was in onbruikbare staat. Er was lelijke oude betegeling en het sanitair was onbruikbaar. Er werd als centraal punt een dode boomstam geplaatst uit de tuin van de EcoVilla en vanaf dit punt werd er een spiraalstructuur opgebouwd voor een douchemuur. Deze muur werd bezet met mozaïek van oude tegels door vrijwilligers en er werden berging en structuren opgebouwd uit hout en steen. De vormen van de badkamer werden afgerond met gips, een waar kunstwerk! 

De pizza-oven

Dankzij een sponsoring van leem konden we enkele mooie leemstructuren opbouwen waaronder een heuse traditionele pizza-oven. De oven is opgebouwd op gerecycleerde stenen en bestaat volledig uit leem en stro. In verschillende lagen wordt deze opgebouwd om hitte bestendig te zijn. Bovenop de oven prijkt een beeld van een draak voor vurige kookkunsten! Momenteel wordt er nog een afdak gebouwd om de leem-oven te beschermen die dan in gebruik genomen kan worden om traditionele pizza en broden te bakken. 

De Workshopzaal

De workshopzaal werd volledig ontspijkerd, geplamuurd en geschilderd met gekregen restverven. Er werd een tweedehandskachel in geplaatst, de bestaande eiken visgraat vloer werd gerenoveerd, er werden tweedehands gordijnen op maat aangepast en er werd een gekregen spiegel geplaatst voor dans- of andere fysieke activiteiten. De lamp-posten werden handgemaakt en geschilderd en de oude radiatorplaten werden hersteld. Het rustieke karakter werd zo veel mogelijk gerespecteerd en hersteld naar oude glorie. 

Activiteiten

De renovatie en de vrijwilligerswerking hebben natuurlijk tot doel dat de EcoVilla gebruikt kan worden voor het organiseren van activiteiten. Dit doen we zowel 'in house' als dat we samenwerkingen aangaan met externen en ook de ruimtes beschikbaar maken voor gebruik door derden. 

Regulieren activiteiten die momenteel al doorgaan in de EcoVilla:

Yoga (Wekelijks)

Yoga is een manier om te verbinden met jezelf en zo dieper te verbinden met de wereld. We gebruiken het lichaam, de ademhaling en het bewustzijn als tools om weer met onze intentie en levenslust in contact te komen. Neveneffecten van yoga zijn minder stress, meer levensvreugde, meer mobiliteit en levenskracht en verjonging van de cellen. 

In de EcoVilla kan je elke zondag yogales volgen om 10u30 met Atmapriya. Lessen zijn toegankelijk voor iedereen, ook zonder ervaring. 

Kung Fu (Wekelijks)

In de lessen met Joachim op maandag om 19u wordt er gewerkt met de Wing Chung methode en filosofie. Daarbij leer je om vanuit je krachtcentrum te werken en met beheersing en controle, zodat angsten overwonnen worden en zelfzekerheid wordt opgebouwd. Er worden vormen aangeleerd en er is interactie met stootkussens en handschoenen. 

Mantra Avond (Maandelijks)

Mantra's zingen of "Kirtan" is de eeuwenoude oefening van Sanskriet verzen Chanten 'call and response'. De herhaling van mantra begeleid door muziek zorgt voor het openen van het energie lichaam en een diepe heling, daarnaast brengt het mensen dichter bij elkaar door ze letterlijk te 'harmoniseren'. Een extatische beleving of een ingetogen meditatie, wat je ook nodigt hebt kan je ervaren.
Naast traditionele Mantra is er ook ruimte voor Medicijnliederen en heart-songs.

 

Volkskeuken (Maandelijks)

De Volkskeuken is een laagdrempelige bijeenkomst waar door vrijwilligers een gezonde maaltijd bereid wordt en bezoekers deze kunnen genieten voor een democratische bijdrage in de onkosten. 

Het is de ideale gelegenheid om het project en de gemeenschap te leren kennen. Gezellig samen gezond eten is zo essentieel aan mens zijn. Er worden verfijnde maaltijden gecreëerd met nadruk op lokaal, plantaardig, allergeen-vrij, kleurrijk en smaakvol.


Meer info over de activiteiten vind je in het programma

en je komt nog meer te weten in onze nieuwsbrief: schrijf je in op ecovilla.essen@gmail.com

Maak jouw eigen website met JouwWeb